2020-12-22 16:42:17• hírek • Bede Emőke

Végül nem szavaztak kedden az iskola-összevonásról

Az Eliza Zamfirescu Műszaki Kollégium. Fotó: Ciprian Vancza
Az Eliza Zamfirescu Műszaki Kollégium. Fotó: Ciprian Vancza

Tanárok és szülők körében is felháborodást okozott, hogy Szatmárnémetiben és Avasfelsőfaluban is iskola-összevonásra készülnek. Szatmárnémeti Helyi Tanácsának a keddi ülés során kellett volna döntenie a kérdésben, ám mivel a tanfelügyelőség nem küldte el idejében az erre vonatkozó véleményezést, a napirendi pont végül lekerült a terítékről.

A szóban forgó határozattervezet értelmében az 5-ös számú óvodát a 7-essel, az Unio-Traian Vuia Műszaki Líceumot az I. C. Bratianuval, az Eliza Zamfirescu Műszaki Kollégiumot pedig a Constantin Brancusi Líceummal vonnák össze. S noha a szükséges dokumentum hiányában a napirendi pont végül nem került a tanácsosok asztalára, ennek ellenére Kereskényi Gábor polgármester határozott véleményt formált az ügyben.


A városvezető először is felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy az érintett iskolák összevonása nem vonja maga után a tanárok elbocsátását is, ugyanakkor az intézkedés elkerülhetetlen, hiszen a diákok száma az elmúlt években mindegyik tanintézményben jelentősen megcsappant. Ennek fényében az összevonásnak egyetlen célja van, mégpedig a közpénzek minél hatékonyabb felhasználása.



„Megértem, hogy az iskolaigazgatók foggal-körömmel ragaszkodnak a pozíciójukhoz, viszont a rossz hír számukra, hogy az átszervezésre mindenképp sor fog kerülni, hiszen a közpénzek hatékony felhasználása első számú szempont számunkra. Mi több, e lépésre nem csak az oktatási szektorban van szükség, hanem minden olyan alintézménynél, mely a Helyi Tanács hatósága alá tartozik” – szögezte le Kereskényi, magyarázatképp hozzátéve, hogy a keddi ülésen meg nem vitatott határozat értelmében a négy iskolaigazgató helyett két intézményvezető maradna tisztségben, és ugyanez igaz az aligazgatók helyzetére is. Mint hangsúlyozta, a helyi önkormányzat felelőssége az, hogy a közpénzt felelősségteljesen költsék el, s ezt az elvet akkor is szem előtt kell és fogják is tartani, ha az inspektorátus nézetei ezzel nem egyeznek.


Az ügy kapcsán megkerestük Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelőt is, ki elmondta, az önkormányzat iskola-összevonásra vonatkozó javaslata nem meglepő, hisz valóban jócskán lecsökkent az ezen iskolákban tanuló diákok száma, ám fontos kiemelni, hogy az intézkedés nem vonja maga után az osztályok, vagy épp a pedagógusi állások megszűnését. Saját tapasztalatai szerint a tanárok és szülők felháborodása nem precedens nélküli, viszont más esetekben is az élet azokat igazolta, akik e lépés megtétele mellett döntöttek.


„Mivel egyelőre a kérdésben még nem született döntés, biztosat most nem lehet mondani, viszont én úgy gondolom, hogy minden helyzetben a gyermekek érdekei a legfontosabban, valamint az, hogy etnikumtól függetlenül minden szatmári gyerek minőségi oktatásban részesüljön” – hangsúlyozta a helyettes főntanfelügyelőség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: